Schnedarek Réka bemutatkozás




 SCHNEDAREK RÉKA 

Festményeimben az Ég és a Föld egyensúlyának megtartására törekszem. Számomra a festészet a legtökéletesebb kifejezési mód, mivel legalább annyira transzcendens és szellemi, mint anyagi természetű. A vászon, a farost, a festék, anyagi hordozói egy megjelenített belső vagy külső látványnak, szellemi ideának. Célom a festészetben, hogy a soha véget nem érő tanulási folyamat során olyan egyensúlyra törekvő alkotásokat hozzak létre, amelyeken belül a férfi és női princípiumok, a tudatos és a tudattalan egyenlő hangsúllyal jelenjenek meg, és a megfelelő technikai tudás spiritualitással párosuljon. Fontos, hogy egy kép születésénél a ráció és az intuíció mint képalkotó módszerek egymást támogatva legyenek a segítségemre. Tapasztalatom szerint a harmadik szupportív erő, a harmonikus kép létrejöttének összrendeződését támogató egyfajta " felsőbbrendű áldás" már az alkotó szándékától függetlenül "szól" bele a képalkotás folyamatába.
 Sokéves csendélet és tárgyábrázolás után figyelmem mostanában újra az emberi- és növénykarakterekre, tájakra terelődött.   A kiegyenlítődésre való törekvés, a harmónia keresése, az eleven napfény színeinek minél precízebb ábrázolására való törekvés kulcsszavak a festészetemben. A virágportrékról: A növényeket szuverén személyiségeknek felfogva, portrét készítek róluk. A növény egyszerre “két világhoz” tartozik, az Eget és a Földet is képviseli. A virág éteri mivoltja a növényt az Éghez köti, a gyökereivel pedig szorosan kapcsolódik az éltető Anyaföldhöz, ezért is fontos számomra, hogy a természetes körülmények között ritkán látható gyökereit is ábrázoljam. Ezt az engem mélységesen elvarázsoló kettősséget szeretném a hagyományos látványfestészet eszközeivel érzékeltetni. A modellemet körülvevő harsány színű drapériák inkább az érzékeket gyönyörködtető földi vonalat hivatottak hangsúlyozni, míg a levelek és a virág egy másik, éteri világba engednek betekintést.
 Fontos számomra hogy a növények látszólagos statikus mozdulatlanságában mindig benne rejlik a mozgás lehetőségének feszültsége. Ezt festőként fontosnak tartom megragadni. Legutóbbi munkáimban az ember is megjelent, a karaktereket a személyiségüket megtestesítő virággal együtt illusztrálva ábrázolom, a lelki alkatukat megjelenítő növény így egyfajta állandó jelzőként olvad össze az ábrázolt jellemmel. Legutóbbi munkáim középpontjába lakóhelyem, a színes, meseszerű, mítikus figurákban gazdag Pusztazámor gyönyörű tájai, és emberei kerültek.


Tanulmányok:

  • 1998-99 Corvin rajziskola
  • 1999-2006 MKE festő szak, mestere:Kovács Attila
  • 2010 MKE festő diploma

Néhány kiállítás:

  • 2002, Tihany, Szabadidőközpont, Kovács Attila tanítványainak csoportos kiállítása
  • 2004, Várfok Galéria, Méreten aluli pályázat, Audi különdíj
  • 2005, Várfok Galéria, Méreten aluli pályázat
  • 2000, Cirkó Gejzír mozi, egyéni kiállítás
  • 2010, MKE festőszakos diplomakiállítás
  • 2010 07.13-09.18., Stollart galéria “A női lélek érzékeny hangszer...” című csoportos kiállítás
  • 2010 09.17-10.14, Szatyor bár és galéria, “Kombínó kombiné és metafizika” című közös kiállítás Osgyányi Sárával és Gesztelyi Nagy Zsuzsannával
  • 2011 04.06-05.05, “ Fű, gyep, mező” című csoportos kiállítás
  • 2011  11.21-12.04, Déryné kávézó-étterem egyéni kiállítás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése